Nu lanserar vi Barnrättsspelet.se

Barnrättsspelet.se baseras på artiklarna i Barnkonventionen och är utvecklat med och för barn i åldrarna 10-13 år.

”Vår ambition med spelet är att barnen ska få kunskap och förstå vad artiklarna betyder i och för deras egna liv,” säger Ragna Wallmark, styrelsemedlem i My Human Rights och tidigare chef på SVT, UR och mamma till populära barnprogrammet Bullen. ”Att känna till sina grundläggande mänskliga rättigheter ger en känsla av att man är värd att tas på allvar.”

Med hjälp av spelet får barnen prova på att använda sig av artiklarna i Barnkonventionen i ett antal nära-livet situationer. Här möter de allt från obetänksamma lärare och politiker till okunniga föräldrar och kompisar. Här förekommer tafsande släktingar och mobbing.

Utvecklat och testat tillsammans med barn
”Spelet har utvecklats och testats på ett femtiotal barn och ett antal lärare som bidragit med användbara synpunkter under arbetets gång. En insikt från testerna är att barn verkligen tycker att rättigheter är viktigt och att de via spelet får en större kunskap om vilka rättigheter de faktiskt har. Att de dessutom tycker att spelet är roligt är en extra bonus”, fortsätter Ragna Wallmark.

Spelet är framför allt tänkt att användas i undervisningen på mellanstadiet, av fritids- och idrottsledare, barnrättsstrateger och alla andra vuxna som möter barn i sitt arbete. Spelet är webbaserat och optimerat för datorskärm/läsplatta. Till spelet finns en ambitiös handledning med tips på arbetsmetoder för vuxna som ska använda spelet i sin barngrupp.

Fakta: Barnrättsspelet.se bygger på föreningens material ”Jag är ett barn. Jag har rättigheter”. Spelet har utvecklats i samverkan med barn, lärare, fritidspedagoger, kuratorer i Malmö, Upplands Väsby, Vaxholm, Stockholm samt projektet Grundskolefotboll mot rasism – Allas lika värde och med stöd från Allmänna Arvsfonden. Rättighetskorten som ingår i spelet har tagits fram av My Human Rights i samarbete med Rädda Barnen.

Till Barnrättsspelet